Csellóegyüttes

A Harmónia Csellóegyüttes 25 évvel ezelőtt alakult Tóthmátyás Lajos igazgató úr munkássága idején, kezdeményezésemre. Billédi Ottilia gordonka tanár és tanszakvezető segítségével a tanszakon tanító két tanárnő nagyobb növendékeiből alakult meg. A művészeti vezetőtanár én lettem. Akkoriban  még egyedülállóan csak a Rácz Aladár Zeneiskolának volt ilyen formációja. Hagyományt teremtettünk a fővárosban. Idővel  egyre több gordonkatanár kapott kedvet csellóegyüttes alakítására, a mi szerepléseinket hallva. Később Varga György igazgató úr maximális segítséggel támogatta fejlődésünket,   jó hangszerekkel, utazási lehetőségekkel, ötletekkel, s próba lehetőség megteremtésével.
A csapat részt vett külföldi utakon, kerületi rendezvényeken, versenyeken, már akkor is nagy sikerrel. Először kvintettként kezdtük a munkát, majd fokozatosan bővült az együttes. Volt növendékek is részt vettek – mint kisegítők – a felkészülésben és a szerepléseken. Krajcsikné Endrédy Zsófia gordon tanár is folyamatosan segítette az együttes munkáját. Bőgős növendékeivel rendszeresen részt vett a munkában, valamint több versenyen a vezénylést is felvállalta. A szerepléseken ő is részt vett, ami nagy motiváció volt a növendékek számára.
Régebben, még tanórán kívül, az óraszámba nem beépítve működött az együttes. Mára ez már zenekari óraként, kötelezően válaszható tantárgy  a nagyobb növendékek számára, akik szívesen csatlakoznak a sikeres csapathoz. Az évek alatt  más budapesti zeneiskolákból is jöttek folyamatosan a gordonkások, így mára a versenyeken a többi zeneiskola neve is szerepel. Rengeteg fellépése van évente az együttesnek, számos meghívásnak teszünk eleget kerületi és budapesti szinten egyaránt. Egyre több zeneiskola kéri fel a zenekart, így önkormányzati ünnepeken, térzenéken is fellépünk a szakmai versenyeken kívül. 2016-ban Csellóegyüttes fesztivált is rendezett a Rácz Aladár Zeneiskola, az ötletem alapján. Ezáltal a budapesti zeneiskolákban működő csellóegyüttesek megismerhették egymás munkáját. A Harmónia Csellóegyüttesre rengeteg darabot írtam, valamint átiratot készítettem, amit sok kolléga el is kér tőlem, és szívesen ad elő saját együttesével. A Nádasdy Zeneiskola ösztönzésére, a zenekar életében először beneveztünk az országos zenekari versenyre, ahol  rögtön II. helyezést értünk el,  ami nagy büszkeség mind az együttesnek, mind a Rácz Aladár Zeneiskolának. 2017-ben megkaptam az „Év tanára” díjat, amit tulajdonképpen a Zenekar érdemelt ki. Ez Zólyomi Árpád igazgató úr megbecsülése is egyben, aki rengeteg támogatást nyújt a zenekar számára.

Tomhauser Noémi
cselló tanár, zenekarvezető