Fúvószenekar

1974. november 15-én kaptam fuvolatanári állást a XVI. kerületi Zeneiskolában Takács Istvánné igazgatósága alatt.
Már régóta visszatérő gondolatom volt, hogy szeretnék gyerekeket tanítani fuvolázni. Szerencsémre egy nagyon jó tanári közösségbe kerültem, ahol rövid időn belül jó barátságba kerültem a kollégákkal. Minden tanítási nap végén összegyűltünk az igazgatói irodában, és megbeszéltük, hogy mi történt aznap. A kis létszámú volt a tanári karral (kb. 30 fő) folyamatosan találkoztunk és megbeszéltünk minden iskolával kapcsolatos feladatot. Mindannyian fontosnak tartottuk az iskola és a gyerekek eredményeit. Évek alatt nagyon szépen fejlődtek a tanszakok, tanultak, gyakoroltak, és szerepeltek a gyerekek. 3-4 év múltán
nagyon sok fúvós növendéke lett a zeneiskolának.

Mi legyen ennyi fúvós növendékkel? – kérdezte az igazgatónő. Hamarosan jött a válasz – alapítsunk fúvószenekart!
A Mátyásföldi Fúvószenekar bemutatkozó koncertje a régi úttörőház udvarán
vezényel: Vaszlik Kálmán – 1980.

Az elképzelés és a lelkesedés is megvolt, engem kértek fel a zenekar szervezésével és vezetésével. Jöttek a kezdeti nehézségek – hiányzott a próbaterem, kevés volt a hangszer- tuba, harsona és ütők, és nem volt kotta. A termek szűkössége miatt csak 3-4 fővel tudtunk próbálni így nagyon lassan készültünk el a darabokkal.

Ez az együttes évekig egy koncertes zenekar volt. Az első összpróbát az Úttörőház udvarán a nagy fa alatt tartottuk. Csak a zeneiskola évzáróin szerepeltünk.

Mátyásföldi Fúvószenekar

A zenekar életében is nagy változást hozott az új zeneiskola átadása, ahol egy színvonalas próbatermet kaptunk. Ekkor már folyamatosan tartottunk szólampróbákat és összpróbákat is. Az új igazgató Varga György állandóan bíztatott bennünket „Gyakoroljatok, próbáljatok” – mondta. Szépen fejlődött az együttes, kialakult a zenekar repertoárja. Varga György egy menedzser típusú igazgató volt, aki jól ismerte a zeneiskola és az ifjúsági fúvószenekarok természetét és működési lehetőségeit.
Egyre több fellépésre kérték fel minket, sőt az igazgató úr benevezett bennünket külföldi versenyekre és fesztiválokra. 12 év alatt 11 országban jártunk. Megismerkedtünk külhoni együttesekkel, játékstílussal és zenekultúrával. Nagyon sokat tanultunk ezeken az utakon. Mi is egyre jobban szerepeltünk, és sok szép díjat hoztunk haza.
Számomra a legemlékezetesebb a Fúvószenekari Olimpia volt, ahol arany fokozatot értünk el a hollandiai Kerkradeban. Vaszlik Kálmán a WMC oklevelével

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy itthon a kerületünkben már el tudtuk látni az állami és nemzeti ünnepeinken a zenei feladatokat. Évente 12-15 fellépésünk volt, és ezekre minden héten egyszer próbáltunk. A zenekart felvette soraiba a Wasbe (Világ Fúvósszövetsége) és a Magyar Fúvósszövetség is. A zenekar mindkét szövetségnél szerepelt minősítő hangversenyen, ahol mindkét fórum kitűnő minősítést adott. Sokszor eszembe jutnak azok a nehéz, fáradságos zenekari próbák, amikor egy-egy rangosabb szereplésre készültünk. Többször megküzdöttünk a nehéz kötelező művekkel. Néha lelkesíteni kellett az együttes tagjait. Elkezdtük tanulni a nemzetközi – Johann de Meij, Alfred Reed és Arturo Márquez és a magyar kortárs zeneszerzők: Balázs Árpád, Bogár István, Hidas Frigyes, Lendvay Kamilló és Újj Viktor Géza darabjait.
Évek során 3-4 órás repertoárt tanultunk meg. Minden műfajban el tudtunk fogadni felkéréseket. Játszottunk hagyományos fúvószenét, mint például indulók, polkák, keringők, továbbá opera, operett és musical részleteket ezen kívül könnyűzenei darabokat is. Kísértünk hangszeres és énekes szólistákat. Közben eltelt több mint 35 év, és a zenekari létszám és a feladatok mennyisége miatt gondoskodnom kellett egy másodkarmesterről is.
Bízom benne, hogy az utánam jövő karmesterrel a zenekar tagjai hasonló eredményeket hoznak, a zeneiskola hírének öregbítésére. Amíg itt vagyok, addig természetesen részt veszek a munkában és számíthatnak a segítségemre. A vezető karmesteri pozíciót egy fiatalabb karmesterre bíznám.

Harry Preisler, Vaszlik Kálmán, Varga György

Azt kívánom, hogy a zeneiskola és a zenekar még hosszú évtizedekig dolgozzon és működjön, és érjenek el szép sikereket és eredményeket.

Vaszlik Kálmán
Fuvola tanár
Fúvószenekari karmester
A Mátyásföldi Fúvószenekar alapító karmestere